vrijdag 19 december 2014

Nieuwe Jalopeno-pep



Er is weer een nieuwe editie Jalopeno-pep. Het jalopeno-peper met kruiden in azijn mengsel wat afgelopen zondag bij de Local Sunday Market niet aan te slepen was.
Heel geschikt om de kerstmaaltijd spannender te maken, en verder bijna overal lekker bij. Ik heb 12 potjes van 210 ml. Ze mogen nog een paar weken staan om de smaken goed tot hun recht te laten komen, maar zijn vers ook heel lekker! Na opening in de koelkast bewaren.

dinsdag 16 december 2014

Local Sunday Market 14 december '14



Afgelopen zondag heb ik weer meegedaan aan de Local Sunday Market in de Performance Factory in Enschede. Leuke locale markt met veel handgemaakte producten en locale bedrijfjes.
Het was lekker druk en kerstig gezellig! Deze keer had ik veel zelfgemaakte sausjes, jammen en chutneys in mijn kraam. En daarnaast had ik ook een selectie van mijn Kunst en Glaswerk meegenomen.

Maar de grote hardloper van deze dag was mijn Jalopeno-pep.
Dit pittige sausje op basis van jalopeno pepers was niet aan te slepen(hij is ook erg lekker!).
Voor degenen die ernaast grepen afgelopen zondag ga ik binnenkort nog wat nieuwe potjes maken, en zal het tegen die tijd wel hier aangeven als ik weer een voorraadje heb.

maandag 15 december 2014

Helpende Hand voor de Helden van Losser

Een paar weken geleden werd ik door Gemeente Losser gevraagd of ik 5 kunstwerkjes kon maken voor 5 helden die op 4 juni 2014 twee inzittenden uit een personenauto redden. Hun auto was bij een groot verkeersongeval vastgeklemd geraakt tussen een brandende vrachtauto en de vangrail. 
Ter gelegenheid van de huldiging van deze dappere personen, heb ik 5 beeldjes gemaakt, geïnspireerd door de toegestoken, helpende hand die zij hebben toegestoken. De beeldjes van 13 cm. x 10 cm. x 8,5 cm. bestaan uit een iets gekanteld hardhouten blokje, waar een plaatje matglas in steekt met daarop gebrandschilderd de contouren van een uitgestoken, helpende hand. 

De 5 helden ontvingen vandaag, 15 december 2014, uit handen van de burgemeester van Losser Mr. drs. M. Sijbom, de zilveren medaille van de stichting Carnegie Heldenfonds, de hoogste onderscheiding van de stichting, en tevens een loffelijk getuigschrift als bewijs van moedig gedrag.

Ik vond het heel bijzonder om een bijdrage te mogen leveren bij deze bijeenkomst.

Bij een feestelijke gelegenheid….
met het wapen van Losser.
5 Helpende Handen voor de 5 helden van Losser.
De heren M. Waanders,  J. Temmink,
H. Koppelman, D. Ohmann en J. Voogsgerd.
Burgemeester Sijbom speld de zilveren medaille op.

maandag 8 december 2014

Glass seminar Kilncasting

Vorig weekend, 28 t/m 30 november heb ik deelgenomen aan een Glass seminar over Kilncasting (oftewel glas in mallen in de oven smelten). Dit werd gehouden in de werkplaats van Hein van de Water in Groningen (zie ook www.sio2glas.nl). De seminar werd begeleid door 3 docenten:  Jacobine van Dömming, Els Otten en Hein van de Water. 
Het waren 3 intensieve dagen met veel theorie, en zelf met verschillende materialen voor meerdere toepassingen mallen maken, en glas erin laten smelten. Mooie dingen gemaakt en heel veel geleerd waar we zelf thuis in eigen glasoven mee aan de slag kunnen. Hierbij wat foto's van de seminar.
Hartelijk dank aan Hein, Els en Jacobine voor 3 zeer waardevolle dagen!

Theorie...

Meegebracht eigen project.
Els Otten, bezig met volumebepaling voor knoflook.

Eerste laag over de knoflook...

Mal met knoflook klaar om
uitgestookt te worden.


Uitgebrande knoflook, nu is er plek voor glas.



Na het bakken de mal mollen...


Eindresultaat Gebakken knofje.


Hete oven met bloempot-mallen.
Met het resultaat.

En nog wat duidelijker
Eigen project met mal.
Na het bakken...
krijg je dit..
En uiteindelijk was dit de bedoeling.
De hand van de kunstenaar(copyright C. Burghoorn).


Gieten van mallen-materiaal.
Ook kleine vormpjes zoals schelpen zijn heel mooi af te gieten.

Afgieten van lichaamsdelen.


Gieten met herbruikbaar gietrubber.

met een paar mogelijkheden hiermee.

Complexe binnenvorm-mal.
Jacobine met in zand gevormde afgietsels
Vormbeton, dunne harde laag, als stevigheid te vormen om
 een kleinere mal.

 Druk geweest dus…