maandag 9 december 2013

Enjoy the Crisis nieuwe plek, nieuwe plannen.


Het is al weer even geleden dat het gebruik van mijn atelier en expositieruimte in de fabrieksschool op de Noorderhagen in het centrum van Enschede beëindigd werd.
Gelukkig kwam ik een van de laatste weken voor de einddatum daar, in contact met de voorzitter van Stichting Beien, nieuw opgestart bewonersbedrijf in Enschede-Noord, die net op dat moment in de laatste fase waren van de overname door hun van een voormalig, en al enige tijd leegstaand schoolgebouw. (zie www.beien.nl)
In dit gebouw, aan de Meeuwenstraat 160, heb ik sindsdien samen met mijn vriend Jurgen kuipers, een nieuwe werkplek/atelier geïnstalleerd. 

Aangezien mijns inziens deze locatie zich niet leent voor het organiseren van exposities voor andere kunstenaars is Enjoy the Crisis Toonzaal voor Kunst even stilgelegd. Helaas, mag ik wel zeggen. In de Fabrieksschool heb ik dit bijna 4 jaar met veel plezier gedaan.

Maar… dat wil niet zeggen dat Enjoy the Crisis ophoud te bestaan!
Het wordt alleen in een iets andere gedaante voortgezet.
De nieuwe locatie leent zich namelijk wel voor andere evenementen, waar ik zelf toch al geïnteresseerd in was, namelijk koken, gezond eten en tuinieren. Van de eerdere evenementen vond ik de bijeenkomsten met zelfgemaakte soep, hapjes en initiatief en bezoek van meerdere mensen het leukst, en daarom wil ik op deze nieuwe locatie seizoensgebonden evenementen, tuinier-, kook- en eetbijeenkomsten gaan organiseren.
Het gebouw aan de Meeuwenstraat is, zoals ik al zei, een voormalig schoolgebouw, met hieromheen een grote speelplaats. Hier zou ik in samenwerking met de Stichting Beien een stukje stadslandbouw willen aanpakken. Hopelijk kan vanaf volgend jaar in de buitenruimte groente, kruiden en fruit verbouwd worden. Zelf verbouwd voedsel kan daarop in het gebouw verwerkt worden in een nog aan te leggen keuken, maar tot die tijd ook in een geïmproviseerde kookplek. 
Gezond, groen, milieubewust en lekker!

Het is nog allemaal in wording, maar hier denk ik bijvoorbeeld aan:
Kastanjepofwedstrijd; lekker buiten om een vuurtje zitten, kastanjes poffen en eten. 
Pompoenfestijn; de verschillende kook/bakmogelijkheden van pompoen samen ontdekken, en opeten. 
Vliervertier; wanneer de vlierbloesems bloeien, samen verzamelen, en vlierbloesemsiroop van maken.
En meer van dit soort dingen....Maar we beginnen eerst op 21 december met Proeftuin ETC, de presentatie van mijn verticale binnentuin waarin groentes en eetbare wilde planten zijn opgenomen en gezaaid. De meeste plantjes zijn nog heel jong, maar als je wilt zien hoe bijvoorbeeld komijn groeit of hoe lekker zevenblad klaargemaakt kan worden, dan ben je hartelijk welkom om te komen kijken. Er wordt een lezing gegeven door Michiel Bussink, schrijver van meerdere boeken over eten uit de natuur en aanverwanten. Hij is een bekendheid op dit gebied, en ik ben best trots dat hij komt! De uitnodigingen komen eraan, maar bij deze bent u ook alvast uitgenodigd. De toegang is gratis.


Proeftuin ETC is onderdeel van een reeks kunstopdrachten over stadslandbouw uitgevoerd door de productie van TETEM kunstruimte ( www.tetem.nl) in opdracht van Netwerkstad Twente:( http://www.regiotwente.nl/netwerkstad/stedelijk-gebied/55-netwerkstad-twente)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten