dinsdag 26 augustus 2014

Sappan avonturen

Mijn nieuwste aanwinst op het gebied van voedsel verwerken en inmaken is vorige week aangekomen. Ik heb een stoomextractor, oftewel een sappan gekocht. En aangezien de buren omkomen in de appels, en in het Ledboerpark de vlier- en lijsterbessen rijp beginnen te worden, vond ik het hoog tijd worden voor een professionele aanpak.

Even voorstellen, dit is mijn 10 liter stoomextractor. In het onderste deel kook je water, waarvan de stoom omhoog gaat via een trechter, naar een stoomzeef waarin je de vruchten(of andere dingen) doet, en na een tijd kun je via het slangetje sap aftappen in steriele flesjes. (Aangezien het sap van de eerste lichting vrij troebel was, heb ik bij de tweede lichting een gaasdoek gebruikt onder de vruchten, hier op de foto te zien in het bovenste deel van de pan).


Voor het inwijdingssapje had in verschillende dingen verzameld, maar uiteindelijk alleen appels en vlierbessen gebruikt.
De vlierbessen moet je eerst goed wassen en dan in elk geval de groene bessen eraf halen(giftig!), alleen de donkerste bessen mogen de pan in, maar dan wel met takjes en al, wat dan weer handig is...
De appels van de buren die ik had gekregen waren niet al te best,
daarom ging er veel tijd zitten in uitzoeken en slechte stukken wegsnijden…
Maar geef toe, is het geen plaatje zo?  

Na een uurtje pruttelen had ik bijna een liter vlier-appelsap, 
wat ik verder ingekookt heb tot siroop.
Een beetje magere opbrengst vond ik zelf ook, vooral gezien het gedane werk.

Daarom vandaag veel meer appeltjes in de pan en na een uur nog wat meer erbij en lijsterbessen extra wat dit tot gevolg had. 2 flessen appelsap, en 3 appel-lijsterbessap. En van het overgebleven prutje kon ik nog een jampot vullen met appel-lijster-jam. Blij mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten