maandag 4 augustus 2014

Enjoy the Crisis, Grow your own Food Thuisfront

Japanse wijnbessen, pronkbonen, knoflook en pruimen.
Terwijl de verbouwing/uitbreiding van het atelier achterin de tuin veel werk kost, maar gestaag vordert, begint het voorbereidend werk in de tuin van de afgelopen maanden heel wat op te leveren. Het grootste deel van de geplante groentes doen goed hun best en we eten nu bijna dagelijks uit eigen tuin.

De Japanse wijnbesstruik is nu bijna leeg, maar heeft veel vruchten gehad. De pronkbonen gaan vanavond met één van de courgettes(4 planten geeft veel courgettes voor 2 personen), samen met de knoflook de pan in, en de pruimen laat ik nog een paar dagen nagaren voor die ook geslagt worden. De bonen nemen nog wel even plek in de tuin in, maar op andere plekken ontstaat al weer ruimte voor nieuwe groentes. Het is echt een paradijsje in de achtertuin. Bijen zoemen, vlinders fladderen, vogels eisen hun deel van de bessen en pruimen op, en het ziet er allemaal prachtig uit, al dat groen. We zijn heel blij met de egel die is komen aanlopen, de meest natuurlijke remedie tegen naaktslakken.

Maïsbarbies in aanbouw
En voor het eerst is het gelukt om maïs te laten groeien. Niet veel, maar wat er staat is al 2m hoog en heeft al een paar kolfjes in aanbouw, en door het golvende 'haar' wat eruit komt lijkt het alsof we barbies aan het kweken zijn.

maandag 14 juli 2014

In de bonen...

Capucijners, lane stokbonen
en een paar oost-indische kers bloemen.
Dit weekend is bij ons het bonenseizoen van start gegaan. Afgezien van wat we zelf in grote getale in de tuin hebben, kwam ook nog m'n schoonvader lange bonen brengen(die ik zelf ook in de tuin heb, maar toch altijd welkom). Het eerste deel duivenbonen was lekker(lijkt qua smaak op tuinbonen maar veel kleiner), en er staat nog veel te wachten in de tuin. Ik heb lang gewacht of m'n mooie donkerpaarse capucijners nog groter zouden worden, maar heb gisteren de dikste geoogst.
Mooi met z'n allen op een rijtje.
De capucijners zijn erg mooi, en lekker!
Zelfs de overgebleven peulen zijn mooi.
En de lange stokbonen heb ik naar Indonesisch recept klaargemaakt als Sambal Goreng boontjes, met dank aan Johan! Het was erg lekker, en nog genoeg voorraad in de tuin om het nog een paar keer te eten(ook fijn met capucijners).
Variant Sambal Goreng boontjes met capucijners. Ook lekker!



zondag 6 juli 2014

Tot in de pruimentijd

Gisterenavond terwijl bijna heel Nederland ondergedompeld was in het voetbal (kan mij weinig boeien), heb ik een solo-sessie fruit-verpotten gedaan. Eerder die middag kreeg ik van een bezoeker een flinke tas net uit eigen tuin geoogste gele pruimen. Erg lekker vers te eten, maar te veel om op te kunnen binnen de houdbaarheid. Vandaar dat ik er gisteravond jam en siroop van heb gemaakt. Peren-Pruimen-prak, en Peer-Pruim-draps.
Peren in stukjes, ontpitte pruimen,
gemberstukjes, kaneel, geleisuiker,
 appeldiksap en citroensap in grote pan...
Nieuwe weckpotjes en flesjes schoongemaakt met soda….

Eerst grofste drap door zeef gehaald voor de jampotjes  te vullen,
en daarna drap met iets meer water(en  gember en citroen voor extra bite)
nog verder ingekookt voor siroop,
en nog een keer door een doek gedrukt…



Eindresultaat: 4 potten Peren-Pruim-Prak,
en 2 flessen Peer-Pruim-Gember-Draps.
Gevulde flessen en potten gepasteuriseerd
 in grote pan met heet water...

zaterdag 28 juni 2014

Piepers

Even een mooi plaatje uit de tuin. Vandaag geoogste nieuwe aardappeltjes. Soms is de opbrengst van één aardappelplant heel aardig, zoals bij deze. Hebben er met z'n tweeën vanavond van kunnen eten.

donderdag 19 juni 2014

8 juni Vliervertier

Op 8 juni jongstleden heb ik op het Thuisfront van Enjoy the Crisis het eerste seizoensgebonden feestje van dit jaar gehouden omtrent de bloeiende vlier van dit moment. Met een paar gasten zijn we begin van de middag het Ledeboerpark ingelopen om wat verse vlierbloesems te verzamelen voor vlierbeignets. (Als voorbereiding had ik een dag eerder al een grote hoeveelheid vlierbloesems uit de nabije bosrijke omgeving verzameld, en alvast in de week gezet voor de te maken vlierbloesemsiroop.)
 Na 24 uur bloemetjes-weken heb je een soort vlierwater wat de basis is voor de siroop, en dan kunnen de bloesems eruit gezeefd worden...


 En dan koken met (riet)suiker, citroenzuur, ...


 ….één pan met citroen, en één pan met munt.

En dan maar flesjes vullen.
Marleen maakte in de tussentijd labeltjes voor aan de flesjes...
 En het resultaat was ongeveer 25 halve liter flesjes vlierbloesemsiroop. Ik noem ze Elders, naar het Engelse Elderflowers. Verdunt met ongeveer 5 keer zoveel water heb je dan hele lekkere limonade!
Daarna konden we beginnen met de vlierbeignets. Hiervoor maak je een dik soort pannekoekbeslag, waarin je één voor één de verse vlierbloesembosjes dompelt, …
en ze vervolgens in hete olie frituurt…



En dat is Lekker! 
Steeltjes eet je niet op trouwens, maar zijn wel handig om aan vast te houden tijdens het eten. 
Was een erg leuke dag. Inmiddels is de meeste vlier hier uitgebloeid, dus dit was de laatste kans van dit jaar om dit te doen. 
Volgend jaar is er wellicht weer een Vliervertier.

woensdag 28 mei 2014

De Eettafel. Landartproject Kranenburg

In het kader van Enjoy the Crisis Grow your own Food is nu naast mijn verticale groentetuin Proeftuin ETC, die in het Natura Docet museum in Denekamp staat, tot en met 1 juni ook het project de Eettafel te bezoeken, op locatie bij Wijngoed Kranenburg. Dit is een onderdeel van het Landartproject Kranenburg en de Kunst 10-Daagse Bronckhorst. Met 9 andere kunstenaars heb ik 3 dagen met natuurlijke materialen kunstwerken gemaakt.

Van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 mei ben ik op het terrein van Wijngoed Kranenburg bezig geweest met wilgentakken, bamboe, jute en groenteplantjes waarmee ik een tafel heb geconstrueerd waar letterlijk van gegeten kan worden....De Eettafel.
Op hemelvaartsdag ben ik er zelf waarschijnlijk ook bij om te kijken hoe het erbij staat en eventuele toelichtingen te geven.

Het adres Wijngoed Kranenburg
Kostedeweg 2 Kranenburg (bij Vorden).
 www.kunst10daagsebronckhorst.nl
Gezien het wisselende weer had ik geluk
onder een tent te kunnen werken.
Het framewerk van wilgentakken en
bamboe na een dag knopen.
Gevuld met groenteplantjes zoals rucola, paksoi, paprika,
kapucijners, mizuna en anderen.



Van jute gefabriceerde kussens waarin
groenteplantjes geplant konden worden.
Het moet nog groeien, maar gezien de regen van deze week
maak ik me er geen zorgen over.




maandag 19 mei 2014

Landart Project Wijngoed Kranenburg

Deze week doe ik samen met 9 andere kunstenaars mee aan het door Peter van de Waal georganiseerde Landart Project in Wijngoed Kranenburg aan de Kostedeweg 2, Kranenburg.
Vanaf donderdag gaan we buiten, met natuurlijke materialen kunstwerken bouwen, 
die vanaf zaterdag 24 mei tot en met 1 juni 2014 te zien zullen als onderdeel van de Kunst 10-Daagse Bronckhorst.
Kom kijken!

Ruilmarkt in het Tankstation

Morgen is er van 16:00 tot 22:00 uur in het Tankstation aan de Deurningerstraat 28 in Enschede een leuke (ruil)markt.
Hier sta ik ook met een kraam met jonge groenteplantjes, in het kader van Enjoy the Crisis Grow your own Food. Niet om te ruilen maar tegen kleine vergoeding aan te schaffen, om thuis in de tuin, op balkon of in vensterbank verder te laten groeien.
Kom ook langs! Het wordt heel gezellig, en het eten is ook altijd goed in het Tankstation.

maandag 28 april 2014

4 mei 2014 Local Sunday Market

Aanstaande zondag is de 2e editie van de Local Sunday Market. Hier ben ik ook te vinden met een kraam vol jonge zelfgekweekte groenteplantjes. Zie info hieronder:



donderdag 17 april 2014

Morgen en overmorgen, Cursus humisme bij Landgoed Algoed



Cursus humisme Landgoed AlGoed Enschede


supermarktOp 18 en 19 april 2014 vindt op Landgoed AlGoed in Enschede alsnog de cursus humisme plaats. Zie de website voorcursussen voor meer informatie.
http://gevoelvoorhumus.nl/2013/12/19/cursus-humisme-landgoed-algoed-enschede/

Morgen en overmorgen op Landgoed AlGoed: Cursus Humisme. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, dus als je ook meer wilt weten over herstel en behoud van de natuurlijke vruchtbaarheid van de bodem, dan kom ook. Het is vrijdag en zaterdag van 10 tot 16 uur, en gratis! Wel even aanmelden op de site:
http://gevoelvoorhumus.nl

dinsdag 15 april 2014

P.p.p.r.z.w.w stamppot



De lente is nu hier duidelijk merkbaar en we genieten volop van de buiten uit de grond schietende, en de binnen voor-gekweekte (en nu buiten uitgeplante)groentes uit mijn verticale tuin. 
Gisteren stamppot gemaakt met rauwe jonge peterselie, postelein, paardebloemblad, raapstelen, zuring, winterkers en waterkers. lekker fris en kruidig stampje.
Eerst uitje in kokosboter gebakken in grote pan, daarna aardappelpuree erbij gemengd en als laatste de fijn gesneden rauwe groentes erbij gestort en door de stamp geroerd. Geserveerd met gebakken tempeh met kikoman en zoete sojasaus.

zondag 6 april 2014

Just a perfect day....

Vandaag wat zaailingen verpot en uitgeplant in de tuin.
De pompoenplantjes  zijn mooi geworteld.
Voor de Local Sunday Market op 4 mei in de Performance factory ben ik nog meer aan het uitzaaien vandaag.

vrijdag 4 april 2014

PROEFTUIN! EXPOSITIE IN NATURA DOCET WONDERRYCK TWENTE

Vanavond was de speciale opening van de expositie Proeftuin! over stadslandbouw in het prachtige natuurmuseum Natura Docet Wonderryck in Denekamp.
Aan deze expositie, geïnitieerd door TETEM kunstruimte en uitgevoerd door Liza Beldman en Merlin Marski, doe ik mee met mijn verticale Proeftuin ETC, waarin de komende maanden allerlei groentes gaan groeien. De enkele weken geleden ingezaaide groentes doen het al goed, mede dankzij de LED-groeilampen en de goede zorgen van de vrijwilligers van het museum.
De expositie is te bezoeken van 5 april tot en met 15  juni 2014.
Voor openingstijden en andere details zie link

http://www.wonderryck.nl/agenda/proeftuin-de-tentoonstelling/



Komt dat zien!

Locatie:
Oldenzaalsestraat 39
7591 GL Denekamp


PROEFTUIN! EXPOSITIE IN NATURA DOCET WONDERRYCK TWENTE

dinsdag 1 april 2014

Nieuw avontuur in eigen huis

De afgelopen maanden heb ik na de verhuizing uit de Fabrieksschool samen met Jurgen Kuipers een atelier gehad in een oude school op de Meeuwenstraat 160 in Enschede. Helaas zit het er daar voor ons ook alweer op. Het waren een paar mooie maanden. Vanaf nu gaan we vanuit ons eigen huis werken. Atelier aan huis, het is nog even wennen, schuiven, muurtjes uitbreken, verbouwen en plek zoeken, maar het voelt goed! Weer een nieuw avontuur, en nu in eigen huis...


Nieuw adres Kunst en Glaswerk,
Enjoy the Crisis en 
053ontwerp / vormgeving:

Pijlhovestraat 22, 7521VT Enschede.


Ik vond bij het inpakken een kunstwerkje wat ik een paar jaar geleden maakte naar aanleiding van de expositie Samen Thuis van Rudi Bastiaan en Erik Kok bij Enjoy the Crisis op mijn vorige locatie. Ik vind het wel toepasselijk voor de nieuwe situatie... Samen Thuis.

Mijn verticale groentetuin, Proeftuin ETC, is tijdelijk verhuisd naar het natuurmuseum Natura Docet Wonderryck in Denekamp, waar het bij de expositie van 5 april tot en met 15 juni te aanschouwen is. De plantebakken zij opnieuw ingezaaid, en ik ben benieuwd hoe het er over 3 maanden uit ziet. Erg leuk museum ook.
Zie ook www.wonderryck.nl