maandag 8 december 2014

Glass seminar Kilncasting

Vorig weekend, 28 t/m 30 november heb ik deelgenomen aan een Glass seminar over Kilncasting (oftewel glas in mallen in de oven smelten). Dit werd gehouden in de werkplaats van Hein van de Water in Groningen (zie ook www.sio2glas.nl). De seminar werd begeleid door 3 docenten:  Jacobine van Dömming, Els Otten en Hein van de Water. 
Het waren 3 intensieve dagen met veel theorie, en zelf met verschillende materialen voor meerdere toepassingen mallen maken, en glas erin laten smelten. Mooie dingen gemaakt en heel veel geleerd waar we zelf thuis in eigen glasoven mee aan de slag kunnen. Hierbij wat foto's van de seminar.
Hartelijk dank aan Hein, Els en Jacobine voor 3 zeer waardevolle dagen!

Theorie...

Meegebracht eigen project.
Els Otten, bezig met volumebepaling voor knoflook.

Eerste laag over de knoflook...

Mal met knoflook klaar om
uitgestookt te worden.


Uitgebrande knoflook, nu is er plek voor glas.



Na het bakken de mal mollen...


Eindresultaat Gebakken knofje.


Hete oven met bloempot-mallen.
Met het resultaat.

En nog wat duidelijker
Eigen project met mal.
Na het bakken...
krijg je dit..
En uiteindelijk was dit de bedoeling.
De hand van de kunstenaar(copyright C. Burghoorn).


Gieten van mallen-materiaal.
Ook kleine vormpjes zoals schelpen zijn heel mooi af te gieten.

Afgieten van lichaamsdelen.


Gieten met herbruikbaar gietrubber.

met een paar mogelijkheden hiermee.

Complexe binnenvorm-mal.
Jacobine met in zand gevormde afgietsels
Vormbeton, dunne harde laag, als stevigheid te vormen om
 een kleinere mal.

 Druk geweest dus…







donderdag 13 november 2014

Moois uit de tuin

Dit weekend heb ik de tuin grotendeels aangepakt en opgeruimd voor de winter. Wat nieuwe palm- en boerenkool-planten uitgeplant en nog wat andere dingen eruit gehaald. Ik had dit jaar voor het eerst suikerwortel in de tuin, en paarse worteltjes, en zwarte maïs. De eerste 2 zijn gister in de de pan beland, samen met een paar pastinaken. Ik had de paarse wortels iets lossere grond moeten geven, zag ik bij het opgraven. Ze hebben wat moeite gehad om recht te blijven, het zijn een beetje kromme vingertjes geworden, maar daarom niet minder lekker. De suikerwortels zijn wel heel dun gebleven, en hoef ik niet nog een keer te hebben. De maïs die ik dit weekend heb gerooid is vrij klein gebleven, eerder gerooide zijn tijdens het drogen(voor popcorn) bijna allemaal beschimmeld, maar de jongen die ik nu nog heb kunnen wellicht nog in de pan als babymaïs.
Het blijft leuk, eten uit je eigen tuin!

dinsdag 28 oktober 2014

Foto's van de After Summer Cooking Class

Onze eerste kook en inmaak-workshop was een succes.  Misschien ook omdat het weer zondag geweldig was, waardoor de wildpluk-wandeling erg aangenaam was. We hebben echt een mooie Indian Summer. De imkerij in het Ledeboerpark was ook open, en dat hebben we ook meteen even meegepikt.


Om 13 uur zijn we begonnen met thee en scones met versgemaakte jam en lemoncurd van Lotta...

Gevolgd door een wandeling in het Ledeboerpark om brandnetels en waterkers te verzamelen voor in de soep. En ook een mooie gelegenheid om te wijzen op andere eetbare planten, vruchten en noten in de natuur.


Na thuiskomst begonnen we met het bereiden van de maaltijd en het inmaken van courgettes.


Rond een uur of 6 was alles klaar en konden we aan tafel. Na afloop gingen alle deelnemers allemaal tevreden met een volle buik, een pot ingemaakte courgettes en een bakje zelfgemaakte tabasco mee naar huis(en alle recepten van de gerechten die we gemaakt hadden).


vrijdag 24 oktober 2014

Komende zondag: After Summer Cooking Class

We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de kook en inmaak-workshop van komende zondag. Het maximale aantal deelnemers is al bereikt. Aangezien zich ook mensen hebben gemeld die deze dag niet konden maar wel een volgende keer willen meedoen, zijn we al aan het kijken naar een volgende gelegenheid. Mocht u hier ook bij willen zijn, dan kunt u zich aanmelden via enjoythecrisis@gmail.com


vrijdag 17 oktober 2014

26 oktober 2014: After Summer Cooking Class

We gaan beginnen:
After Summer Cooking Class.
Op zondag 26 oktober gaan wij van start met de eerste kook- en inmaak-workshop. 
Vanaf 13:00 uur bent u welkom bij Christel Burghoorn op de Pijlhovestraat 22, 7521VT in Enschede.

De kosten voor de workshops bedragen €18,50 per persoon, en we beginnen deze keer met 5 deelnemers. Bij meer aanmeldingen is een tweede workshop mogelijk, data hiervan worden later bekend gemaakt. Wanneer u mee wilt doen, kunt u zich aanmelden via dit mailadres: enjoythecrisis@gmail.com 
(Mocht u na inschrijving toch verhinderd zijn, wilt u dit dan ook doorgeven? Dan kunnen we zo mogelijk nog iemand anders voor u in de plaats laten deelnemen.)

Het programma:
De workshop wordt geleid door Lotta Imeyer en Christel Burghoorn. Bij goed weer gaan we in het nabijgelegen Ledeboerpark een aantal ingrediënten verzamelen, en bepaalde (eetbare)planten bekijken. Vervolgens kan de opbrengst bij thuiskomst met de andere ingrediënten bereid worden tot gerechten die bij elkaar een maaltijd vormen,  die we samen kunnen nuttigen. Een deel van de ingrediënten wordt onder onze leiding ingemaakt en daarvan krijgt u na afloop een potje mee naar huis. Iedereen krijgt een taak bij het klaarmaken van het eten, zodat iedereen er ook wat van opsteekt.

De speerpunten van de workshops zijn voor Lotta en Christel iets verschillend. 
-Christel kookt en bakt met verschillende ingrediënten uit de natuur, wild-geplukt of uit eigen groentetuin. Gezond eten, seizoensgebonden gerechten met zo min mogelijk onnatuurlijke toevoegingen(en vegetarisch). In dit seizoen valt te denken aan gerechten met b.v. kastanjes, rozebottels, en brandnetels, waarvan heerlijke hapjes en drankjes gemaakt kunnen worden.
-Voor Lotta is recycling een belangrijk punt, zodat door haar zo veel mogelijk wordt ingemaakt in hergebruikte potjes. Er wordt gekeken wat op dit moment de seizoensproducten zijn en Ingrediënten komen vers van de markt. Het leuke aan het proces van inmaken is, dat je later ook van groente en fruit kunt genieten als ze juist niet meer in de seizoen vallen.

Voor ons beide geldt dat we u een gezellige en inspirerende middag tot avond willen bezorgen. Mocht u specifieke wensen hebben met betrekking tot voedsel-allergïeen of diëten, dan laat het weten zodat wij er zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden.

Graag tot de 26ste!
Nogmaals, graag inschrijven in verband met beperkte deelnameplaatsen.
Met vriendelijke groet,

Christel Burghoorn en Lotta Imeyer.

maandag 29 september 2014

Kook en Inmaak-Workshops

Wie ons gisteren op de Local Sunday Market gezien heeft weet het al.
Voor alle anderen, en met name gezien het grote animo van de bezoekers daar: dit gaan we doen!

Gisteren op de Local Sunday Market bij de Performance Factory

Gisteren was de Local Sunday Market. Ik deed voor de 2e keer mee, en nu met jonge zelf-opgekweekte groenteplantjes en ingemaakte sappen en siropen.
Het was erg druk en gezellig!

Hartelijk dank aan de organisatoren Marianne, Joni en Lotta!
Foto's van EdStep en Jurgen Kuipers.


Voorproefje op de workshops, life pesto gemaakt van
zevenblad, rucola en paardebloemblad.

zaterdag 27 september 2014

Morgen Local Sunday Market

Morgen doe ik mee aan de Local Sunday Market in Enschede.
Hiervoor ben ik al maanden bezig met nieuwe groenteplantjes opkweken, en fruit aan het versappen en siropen, wat ik hier ook te koop aanbied. 
Dus kom vooral morgen even langs!

De entree is maar €1,- en er is veel te zien, doen, eten en kopen.

Nog even dit. De vorige keer dat ik meedeed had ik van de foto van een mooie jonge pompoenplant  posters gemaakt. Hier een foto van een van de pompoenen die het pompoenplantje in de afgelopen maanden heeft gemaakt. 

Hij heeft goed z'n best gedaan!
Een paar weken oud...
Een van de 7 pompoenen van dit plantje.

Grazen in andermans tuin.

Vorige week werd ik uitgenodigd om op bezoek te komen in de tuin van Leo van Duist op de Kwekkeboomweg. Een prachtig net in het buitengebied gelegen paradijsje met veel fruitbomen, kaasje en bloemen. Zelf zegt hij dat de groente het niet zo goed meer doet daar, vandaar dat hij er de laatste tijd vooral bloemen in heeft, wat het voor de bijen ook interessant maakt.
Leo had meegekregen dat ik de laatste tijd veel appels en ander fruit aan het versappen ben, en daarvoor heb ik een ter plekke bij elkaar geraapte verzameling appels meegekregen, die ik vandaag grotendeels heb ingebotteld als sap. Daarnaast kreeg ik wat planten, bloemen en aardperen uit de tuin mee. De bloemen staan nog steeds mooi te wezen op tafel, en de aardperen zijn in transitie tot chutney.
Met hartelijke dank aan Leo van Duist.




Aardperen
Appel-kweepeer-gember-perensap


donderdag 11 september 2014

Gogbot 2014

Vanavond vanaf 20:00 u. begint in Enschede het Gogbot Festival.
Dit jaar met thema: Operating manuaal for Spaceship Earth.
Kijk voor informatie op http://2014.gogbot.nl


zaterdag 6 september 2014

Kledingruil-avond-catering

Gisteren heb ik voor de kledingruil-avond bij Een Goede Zaak in de Performance Factory in Enschede de hapjes gemaakt. Gelukkig is mijn smaak van eten(maken) in de smaak gevallen bij de andere 14 deelnemers aan deze gezellige avond. Iedereen(inclusief ikzelf) ging tevreden met leuke nieuwe, andermans kleding naar huis aan het eind van de avond. De avond werd geleid door Jasmijn Miltenburg, modeontwerpster en styliste. Hier een paar foto's voorafgaand gemaakt van mijn Enjoy the Crisis Homemade Food, hartige en zoete hapjes… Voor herhaling vatbaar!
Zie ook op facebook: https://www.facebook.com/events/1516270308608483/?source=1





donderdag 4 september 2014

De Gaymansglazen, Art Deco glas in lood in voormalige van Heek villa bij Boekelo.

Art Deco Glas in lood in voormalige van Heek Villa.

Beeldend kunstenaar Christel Burghoorn, heeft in opdracht van de familie Gaymans 5 prachtige glas in lood panelen gemaakt, voor hun bijzondere huis, de Villa de Keizer, net buiten Boekelo aan de Keizerweg. Dit huis is het voormalige woonhuis van H.J. van Heek.  De glas in lood panelen, genaamd de Gaymansglazen zijn op 2 juli geïnstalleerd in de erker van de Villa op het Landgoed de Keizer. 

In het glas in lood zijn meerdere decoratieve elementen van de Villa verwerkt en er is rekening gehouden met de (groene)omgeving en de voorliefde van de bewoners voor de natuur.
Zo zijn er twee waterjuffers in de hoofdramen verwerkt (geïnspireerd door een waterjuffer-fonteintje in de hal van de villa), bogen zoals boven de voordeur en ornamenten in de typische stijl van het interieur.
Het patroon van de wandbekleding is in de borders van het glas in lood verwerkt, en is er een ondergaande zon in verwerkt voor bewolkte dagen…

In 1922 werd het landgoed gekocht door H.J. van Heek, en voor zijn trouwen bouwde hij hier in 1923 de Villa de Keizer. Hier woonde hij samen met zijn vrouw L.C.F.S. Blijdenstein, en latere gezin. Het ontwerp van de Villa was van de bekende architect Foeke Kuipers (Amsterdamse School), die de Villa de Keizer in de stijl van een Engels landhuis creëerde, met Art Deco ornamenten. De omliggende tuinen, gelegen in een Twents coulissen landschap, zijn ontworpen door landschapsarchitect Copijn uit Groenekan. H.J. van Heek hebben hier bijna 60 jaar gewoond.
Vanaf 1982 heeft het landgoed als tweede eigenaar Dr Reinoud J. Gaymans en zijn vrouw Marie J. ten Bokkel Huinink. Zij hebben na het overlijden van H.J. van Heek dit bijzondere landgoed kunnen kopen en hebben ervoor gezorgd dat de Villa en tuinen in de oorspronkelijke stijl behouden zijn gebleven. Landgoed de Keizer is een mooi voorbeeld van een van de parels van Twente. Met dit nieuwe Art Deco glas in lood is de Keizer extra verfraaid. 

Zie voor informatie over deze plek ook:
Locatie: Keizerweg 25 Boekelo

Informatie over de kunstenaar: www.kunstenglaswerk.nl

Fotografie: René Fokkink, info: www.beeldvlak.nl




dinsdag 26 augustus 2014

Sappan avonturen

Mijn nieuwste aanwinst op het gebied van voedsel verwerken en inmaken is vorige week aangekomen. Ik heb een stoomextractor, oftewel een sappan gekocht. En aangezien de buren omkomen in de appels, en in het Ledboerpark de vlier- en lijsterbessen rijp beginnen te worden, vond ik het hoog tijd worden voor een professionele aanpak.

Even voorstellen, dit is mijn 10 liter stoomextractor. In het onderste deel kook je water, waarvan de stoom omhoog gaat via een trechter, naar een stoomzeef waarin je de vruchten(of andere dingen) doet, en na een tijd kun je via het slangetje sap aftappen in steriele flesjes. (Aangezien het sap van de eerste lichting vrij troebel was, heb ik bij de tweede lichting een gaasdoek gebruikt onder de vruchten, hier op de foto te zien in het bovenste deel van de pan).










Voor het inwijdingssapje had in verschillende dingen verzameld, maar uiteindelijk alleen appels en vlierbessen gebruikt.
De vlierbessen moet je eerst goed wassen en dan in elk geval de groene bessen eraf halen(giftig!), alleen de donkerste bessen mogen de pan in, maar dan wel met takjes en al, wat dan weer handig is...
De appels van de buren die ik had gekregen waren niet al te best,
daarom ging er veel tijd zitten in uitzoeken en slechte stukken wegsnijden…
Maar geef toe, is het geen plaatje zo?  

Na een uurtje pruttelen had ik bijna een liter vlier-appelsap, 
wat ik verder ingekookt heb tot siroop.
Een beetje magere opbrengst vond ik zelf ook, vooral gezien het gedane werk.

Daarom vandaag veel meer appeltjes in de pan en na een uur nog wat meer erbij en lijsterbessen extra wat dit tot gevolg had. 2 flessen appelsap, en 3 appel-lijsterbessap. En van het overgebleven prutje kon ik nog een jampot vullen met appel-lijster-jam. Blij mee!

maandag 4 augustus 2014

Enjoy the Crisis, Grow your own Food Thuisfront

Japanse wijnbessen, pronkbonen, knoflook en pruimen.
Terwijl de verbouwing/uitbreiding van het atelier achterin de tuin veel werk kost, maar gestaag vordert, begint het voorbereidend werk in de tuin van de afgelopen maanden heel wat op te leveren. Het grootste deel van de geplante groentes doen goed hun best en we eten nu bijna dagelijks uit eigen tuin.

De Japanse wijnbesstruik is nu bijna leeg, maar heeft veel vruchten gehad. De pronkbonen gaan vanavond met één van de courgettes(4 planten geeft veel courgettes voor 2 personen), samen met de knoflook de pan in, en de pruimen laat ik nog een paar dagen nagaren voor die ook geslagt worden. De bonen nemen nog wel even plek in de tuin in, maar op andere plekken ontstaat al weer ruimte voor nieuwe groentes. Het is echt een paradijsje in de achtertuin. Bijen zoemen, vlinders fladderen, vogels eisen hun deel van de bessen en pruimen op, en het ziet er allemaal prachtig uit, al dat groen. We zijn heel blij met de egel die is komen aanlopen, de meest natuurlijke remedie tegen naaktslakken.

Maïsbarbies in aanbouw
En voor het eerst is het gelukt om maïs te laten groeien. Niet veel, maar wat er staat is al 2m hoog en heeft al een paar kolfjes in aanbouw, en door het golvende 'haar' wat eruit komt lijkt het alsof we barbies aan het kweken zijn.